Malzemeler
Keki için( tepsi ölçüleri: 32 x 26 cm.)- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı un
- 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 4 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 400 gr. kuru incir
- 1 çay bardağı ceviz
- 1.5 çay bardağı şeker
- 1.5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Hazırlanışı
- Öncelikle keki hazırlayın. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sütü, yağı ve portakal kabuğunu ekleyin. En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlanıp unlanmış tepsiye dökün. 180 derecede kekinizi pişirin.
- Kek pişerken kuru incirleri küçük doğrayın. Cevizi kırın.
- Pişen keki tepsiden çıkarın.Tepsiyi yıkayıp kurulayın. Yeniden hafifçe yağlayın.
- Küçük bir tencerede 1.5 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritin. Çok yakmayın. Eriyince tamamdır.
- Üzerine 1.5 su bardağı soğuk suyu yavaşça döküp kaynamaya bırakın. Kaynadıkça şeker eriyecektir.
- Limon suyunu ekleyin. Cıvık bir şerbet elde edin.
- Altını kapatın. Şerbetin içine incirleri atın. 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alın. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serin.
- Diğer tarafta, yağ haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alıp karıştırarak muhallebiyi pişirin.
- Pişen muhallebiye tereyağı ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpın.
- Bekletmeden incirlerin üzerine döküp yayın.
- Önceden pişirdiğiniz keki de muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatın. Hafifçe bastırın.Kekin özellikle orta kısmını kürdanla bir çok yerinden delin.
- Kalan karemelli şerbeti kekin her yerine gelecek şekilde dökün. Kenarlara aksa da önemli değil. Kek şerbeti tamamen çekiyor.
- Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce uygun bir tepsiye ters çevirin. Dilimleyip servis edin.
- Tek kelimeyle muhteşem bir pasta! Yapıp yiyenlere afiyet şifa olsun. Şükrünüz bol olsun…
NOT: Ben süslerken fıstık kullandım. En başta da atılabilir. Karamelli şurup 2 şer bardak olarak da değiştirilebilir gibi geldi. O zaman hiç kuru yeri kalmaz. Pasta bekledikçe şurubu çekiyor. Bu pastayı kayısılı, hurmalı, kuru üzümlü de yapmak mümkün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder