21 Nisan 2012 Cumartesi

ÇİLEKLİ RULO PASTA

Çilekli Rulo Pasta ve Rulo Pasta Nasıl Yapılır?

Çilekli Rulo Pasta by saliha.erozan_binbirçeşni

Pastaların içine, dış süslemesine en çok yakıştırdığım meyvanın mevsimi geldi yaşasınnnn :))) Özelllikle hindistan ceviziyle olan uyumu şam fıstıkla olan lezzet uyumu beni mest ediyor,çilek aldığım zaman yemek yerine hep pasta yapasım var :))) geçen hafta ben el koyamadan baba-oğullar bütün çilekleri yediler fakat bu hafta köşe bucak sakladım :)) ve mevsiminin ilk pastasını yaptım.
Sayfamın tıklama rekortmeni olan rulo pasta tarifi yerine  Sevgili Hatice'ye ait bir tarif denedim ve gayet memnun kaldım.Yen tarifler deneyene kadar bu tarifi sık sık uygularım :))
Rulo pasta kolay olduğu kadar püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir pasta.Eğer dikkat etmezseniz pastanız düzgün yuvarlanmaz veya rulo yaparken kırılabilir veya yağlı kağıttan çıkmayabilir gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.İşte dikkat edilmesi gerekenler;
Rulo pastaya başalamadan önce kremasını hazırlayıp çırparak soğumasını beklemelisiniz......
Pandispanyanız pişip fırından çıkarttığınızda ilk sıcaklığının çıkmasını beklemeniz gerekli yaklaşık 4-5 dk...
İlk sıcaklık çıkınca piştiği yağlı kağıdıyla birlikte rulo yapıp hafif ıslatarak nemlendirdiğiniz mutfak bezini üzerine yayıp 5 dk bekleyin.....
Bu aşama çok önemli kesinlikle 5 dk aşmayın süre bitince hemen bezi alıp ruloyu açın ve kağıdı sıyırın aksi halde terleme yapıp pandispanya yağlı kağıda yapışıcak ve sıyırırken parçalanacaktır...
Bu işlemler seri şekilde yapılmalı.Kreması hemen sürülüp dolaba kaldırılmalı....


Çilekli Rulo Pasta;

Malzemeler;

· 4 Adet İri Yumurta

· 1 Su Bardağından 2 Parmak Eksik Toz Şeker

· 1 Su Bardağı Un+ Nişasta + Kabartma Tozu Karışımı (Bardağa 1 yemek kaşığı nişasta,1 paket k.tozu koyup üzerini unla tamamladım yani hepsi 1 bardak oldu)

· 1/2 Çay Bardağı Sıcak Su (kaynağa yakın ve normal çay bardağı olmalı)

· 1 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

· İçine ve üzerine 300-500 gr. Çilek

Kreması için:

· 1 Çay Bardağı Un + 1/2 Çay Bardağı Nişasta,

· 1 Su Bardağından 2 Parmak Eksik Şeker,

· 4,5 Su Bardağı Süt,

· 1 Yemek Kaşığı Tepeleme Tereyağı,

· 1 Paket Vanilya

Yapılışı;

1. Önce kremayı hazırlayalım bir kenarda soğusun.İlk Püf; Kremanın önceden hazırlanması çok önemli.

2. Vanilya ve tereyağı dışındaki krema malzemeleri bir tencerede karıştırarak pişirilir, ocaktan inince içine tereyağı ve vanilya eklenir, soğuyana kadar ara ara çırpılır.

3. Pandispanya için önce yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıp, yumurta aklarını bir kaseye alıp 1 fiske tuzla önce düşükten başlayıp sonra yüksek devirde kar gibi olana dek çırpın (kaseyi ters çevirdiğiniz de karışım düşmeyecek şekilde olmalı).

4. Sarıları şekerle çırpmaya başlayınca kaynara yakın suyu da ekleyip mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpın yaklaşık 5dk.sıvıyağı ekleyip karıştırın ve elenmiş 1 bardaklık un,nişasta ve k.tozu karışımını 3 sefer de yavaşça ekleyip her eklemeden sonra çırpmaya devam edin.

5. Akları diğer karışıma 3 seferde ekleyerek spatula ile alttan üste doğru karıştırıp homoen bir karışım elde edin.Karışım köpük köpük olmalı.

6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı her tarafı eşit yükseklikte olacak şekilde fazla yaymadan düzelterek dökün.

7. 180 derecede ısınmış fırında 10-15 dk. pişirin. Mesela benim fırınımda 15 dk da pişiyor.,

8. Fırından alıp ilk sıcaklığı çıkınca kağıdıyla birlikte rulo şeklinde sarın, üzerine nemli bir bez koyup. 5 dk. sonra ruloyu açıp kağıdını çıkarın..Bu önemli bi aşama sakın bezi veya ruloyu kâğıtta bırakmayın.

9. Kenarlardan fazla taşırmadan rulonun içine yayıp, üzerine küçük doğranmış çilek ve fıstık serpip tekrar rulo şeklinde sarın. Eğer kenarlarda düzgün olmayan kısımlar varsa dilimleyerek o kısımları çıkarabilirsiniz.

10. Pastanın dışına şantiyle süsledim ve dilimlediğim çilekleri dizdip şam fıstığı serptim siz dilerseniz kremadan biraz ayırıp sıvayabilirsiniz. Buzdolabında dinlendirerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder