27 Mart 2013 Çarşamba

PATLICANLI PİLAV


 


Uzun zamandır öyle bir pilav yapmak istiyordum ki , içinde eti, sebzesi, pirinci olsun; yanında salata ile rahatça yensin. Hem lezzetli olsun , hem de şık görünsün yani göze ve damağa hitap etsin.

Pasta görünümlü patlıcanlı pilav, pilavdan çok yemeği andırıyor ilk bakışta. Bize sunacağı gizeme ancak onu kestiğimizde kavuşabiliyoruz. Benim sevdiğim pilavlar hep gizemli olmalı, merak etmeliyim , içinde neler , neler olduğunu tahmin etmeliyim . İşte... içinden pilavla birlikte pişen domatesler, biberler bir bir kendilerini sunuyorlar. Etli patlıcanlı pilavla beraber domates , biber muhteşem oluyor. Tereyağa hakkını vermeliyim bu arada, benim pilavlarımın olmazsa OLMAZı.

Patlıcanlı Pilav'ın Yapılış Aşamaları:















Sofralarımızda etli, sebzeli pilavlar pişirelim.
Ne dersiniz?

MALZEMELER
  • 1 kg. kuzu kuşbaşı
  • 8-9 adet kemer patlıcan
  • 2 kase (1 kg. baldo) pirinç (2-3 saat sıcak tuzlu suda bekletilmiş)
  • 2 adet orta boy domates (soyulmamış , halka doğranmış)
  • 2 adet sivri biber ( çekirdekleri çıkartılmış, parmak doğranmış)
  • 300 gr. tereyağ
  • Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
  • Pilavı pişirmek için 3 kaseden 3 yemek kaşığı eksik etsuyu veya toz bulyon

YAPILIŞI
  1. Patlıcanları kabuklarını soymadan uzun doğrayın. Tuzlayıp bir kapta bekletin (patlıcanın acısının çıkması için) 15-20 dk. sonra iyice yıkayın kurulayın ve kızartın. Her kızarmış patlıcan diliminin fazla yağını kağıt havluyla alın.
  2. Biberleri kızartın.
  3. Kuzu kuşbaşıları yıkayın, tencereye koyup pişirin. Önce kendi suyunu salsın çeksin, sonra kaynamış su ve tuz ilave ederek pişirin.
  4. Pilavı pişirmek için tabanı 26 cm. derinliği 12 cm. olan bir teflon tencere gerekiyor. Tencereye tereyağının 150 gr . kadarını koyun ve pişirdiğiniz kuzu kuşbaşıları soteleyin. Ocağı kapatın.
  5. Halka domateslerin bir tanesini etlerin ortasına oturtun, etler domatesin çevresinde olsun. Kızartılan patlıcanları aralık bırakmayacak şekilde bir ucu domatesten başlıyarak etlerin üzerinden geçerek tencerenin kenarlarına yapıştırıp dışarı sarkıtın. Halka domatesleri ve biberleri tencerenin kenarlarına yapışık olan patlıcanların (her iki patlıcan arasına gelecek şekilde) üzerine bir domates bir biber devam ederek dizin.
  6. Islanmış, iyice yıkanmış pirinçleri patlıcanların üzerine yayın. Kaşıkla hafif hafif bastırarak iyice yerleştirin. Eğer artan patlıcanlar varsa pirinçlerin üzerine yayın. Tencerenin kenarlarından sarkan patlıcanları üzerıne kapatın.
  7. Ocağı açıp, kaynayan et suyunu yavaş yavaş pirinçlerin üzerine dökün biraz tuz ekleyin, kaynayınca kısık ateşte pişirin. Pilav pişince kalan tereyağını bir tavada iyice kızdırıp pilavın üzerine dökün, iki kat beyaz kağıt havlu koyup kapağını kapatın iyice dinlensin. Tabağa ters çevirip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder