27 Mart 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI ÇİÇEK KEREVİZ

 

Kereviz zeytinyağlıda çiçek açıyor. Soframız kereviz çiçekleri ile süsleniyor.
Kereviz çiçekleri yapmak gözünüzü korkutmasın; kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasıl mı?


Önce kerevizlerin biraz iri ve yuvarlak olanlarını seçin. Havuçlar da düzgün olmalı. Kerevizleri soyup ortalarını elma oyacağı ile alın. Havuçları da kerevizlerin ortasına yerleştirince çiçek kerevizler pişmeye hazırdır.


MALZEMELER
  • 3 adet iri kereviz
  • 3 adet havuç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet ayva
  • 3 adet portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Derin bir kaba limon suyunu ve 3 - 4 su bardağı su koyun.
  2. Kerevizleri soyun, ortalarını elma oyacağı ile alın. Kerevizlerin ortasına havuç yerleştirin. kerevizlerin kararmasını önlemek için limonlu suya ıslayın.
  3. Kerevizlerin yeşil yapraklarından filiz olanlarını üzerinde kumu bırakması için 15 dk. suda bekletin. Sonra sudan alıp ince doğrayıp bir kenarda bekletin.
  4. Havuçların dışarda kalan kısımları var ise kesin.
  5. Ayvaları soyun ve kalın dilimlere ayırıp limonlu suya ıslayın.
  6. Soğanları piyazlık doğrayın.
  7. Derin bir tencerede soğanları zeytinyağında soteleyin.
  8. Kereviz saplarını ekleyin.
  9. Ayvaları ve kerevizleri ekleyip yağda biraz çevirin.
  10. Üzerine portakal suyunu dökün; tuz ve gerekiyorsa şeker (portakal suyu yeterince şekerli ise eklemeyin) ekleyin.
  11. Kaynamaya bırakın. Orta-kısık ateşte pişirin. Pişerken gerekiyorsa bir miktar portakal suyu veya ıslamak için kullandığınız limonlu sudan biraz ekleme yapın.
  12. Kerevizlerin her tarafının iyi pişmesi için bir kaç kez alt üst yapın.
  13. Piştikten sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın.
  14. Zeytinyağlı iyice soğuyunca kerevizleri 1,5-2 cm. kalınlığında dilimleyin ve tabağa dizin.
  15. Aralarına ayvaları yerleştirin; sosunu üzerine gezdirin. İstediğiniz zaman sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder