30 Mart 2013 Cumartesi

Pekmezli Un Helvası

 



 
İlk yaptığımda kaşık ile şekil verdim. İkinci defa yaptığımda truff gibi yuvarlayıp, hindistan cevizine bulayıp, servis ettim.. Üçüncü defa yaptığımda kurabiye kalıbı ile kesip, fındık ile süsledim. Ve nihayet sonunda fotoğraflayabildim:)
malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1çay bardağı pekmez
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı fındık yada ceviz
yapılışı : Teflon tencereyi orta ateşte ocağa alın. Sıvı yağ ve muratbey tereyağı alın. Muratbey tereyağ eridiğinde unu ekleyin. Altın sarısı olana dek karıştırarak kavurun. Dövülmüş ceviz yada fındığı ekleyin. Toz şekeri ekleyin. Sırasıyla pekmez, süt ve suyu ekleyin. Tüm malzemeler toparlanıp, pürüzsüz hale gelene dek karıştırın. 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Sıcak iken şekillendirip, servis edin...

ÖKSÜRÜK CAY TARİFLERİ

TARİF 1

1 adet taze zencefili jülyen (kibrit çöpü şeklinde) doğrayıp 1 adet limonu da ince ince dilimleyip cam kavanoza kuyalım. üzerine aldığı kadar bal. biraz karanfil ve tarçın çubuğu buna da yakışıyor. buzdolobınızda itediğiniz kadar dursun. içimi çok güzel. iltihap sökücü özelliği de var. öksürük şurubunuz hazır. afiyet olsun

TARİF 2

Allahin izniyle oksuruk soguk alginligi agri kesici rahatlatici bir ozelligi var belki benimde bilmedigim bir cok faydasi mevcuttur.Rabbim hic birseyi gereksiz yaratmamistir elbette ki..Bu tarifi dogulu bir teyzeden ogrendim.Bu taraflar soguktur bu cayi ictin mi sifasi gelir demisti sagolsun.Ben begenerek kisin demliyorum InsAllah sizlerde begenirsiniz.
malzemeler:
havlican koku
tarcin kabugu
zencefil
bu ucunden birer tane demlige koyup uzerine soguk su ekleyerek kaynatiyoruz.hepsi sert kabuk oldugu icin bir tasim kaynatmak yetiyor isterseniz seker veya bal ile tadlandirabilirsiniz istege bagli.suyu azaldikca tekrar soguk su ilavesi ile bir tasim kaynatip kullanabilirsiniz..tadindan ve kokusundan icim suresi kolaylikla anlasilabiliyor.acimsi bir tat aliyor kullandikca ve rengi aciliyor o zaman yenilemek lazim. Afiyet Sifa olsun insAllah

TARİF 3
keçi boynuzunun özellikle allerjik öksürüklere çok iyi gelİR
Yaklaşık 1.5 litre suya bir kare kızılcık şekeri yada diğer adıyla lohusa şekeri (kare kare satılıyor) yine 8-9 adet keçi boynuzu (kırılacak) ben 2 ince çubuk tarçın ve 10-12 tane karanfil koyuyorum. Bu hali ile hiç şekersiz biraz tatlandırmaya gerek duyuluyor yinede. Şeker koymaktansa hafif ılındıktan sonra bir tatlı kaşığı bal koyulabilir.

YER ELMALI SALATA

Malzemeler
  • 3-4 adet iri yer elması
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı az sulu yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Tuz
Yerelması salatası nasıl yapılır?
  • Yerelması ve havucu rendeleyin
  • Dereotunu doğrayıp ekleyin
  • Mayonez, yoğurt,ceviz ve tuzu ilave edip karıştırın.
  • Salatanın üzerine ceviz serperek servis edin.
yerelmalı salata

27 Mart 2013 Çarşamba

ŞEFTALİLİ TRİFLE

 

Evimizdeki şeftalilerle çabucak bir tatlı yapalım. Biraz süt ile krema yapıp, savayer bisküvi ve şeftalilerle birleştirelim. Biraz da üzerini jöle ve taze meyvelerle süsleyelim. Çok lezzetli, taze şeftaliler ile sağlıklı ve sütlü bir tatlı oluşturalım. Bu yaz günlerine uygun ferahlatıcı hafif bir tatlı.

Görsel şölenden sonra yemeye kıyamadık ama hem kestik, hem de yedik.

MALZEMELER

  • 3 adet şeftali
  • 2 adet muz
  • 1/2 paket şeftalili bitkisel jel veya jöle ( kenton marka)
  • 12 adet savayer bisküvi
  • * * * * *
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 lt. süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 kutu labne peynir (200 gr. İçim marka)

YAPILIŞI

  1. Sütün 1,5 çay bardağını savayer bisküvi için ayırın.
  2. Kalanını yumurta sarısı, un, nişasta ve şeker ile muhallebi gibi devamlı karıştırarak pişirin.
  3. Ocaktan alıp vanilya ve margarini ekleyin.
  4. Mikser yardımı ile 5 dk. çırpın.
  5. Biraz soğuyunca kremaya labne peyniri ekleyin ve 5 dk. daha çırpın.
  6. Derin, dışı şeffaf cam bir servis kasesinin yan kenarlarına şeftalileri ince dilimler halinde yerleştirin.
  7. Tabanına 2 yemek kaşığı krema yayın.
  8. 1,5 çay bardağı sütü 2 yemek kaşığı şeker ile karıştırın.
  9. Savayerleri bu karışıma batırıp kremanın üzerine sıralayın.
  10. Üzerine 4 yemek kaşığı krema yayın ve ince dilimlenmiş şeftalileri dizin.
  11. Şeftalilerin üzerine 2 kaşık krema yayın ve tekrar savayerleri süte batırıp krema üzerine sıralayın.
  12. Tekrar sırasıyla 2 kaşık krema, şeftali ve ince dilimlenmiş muz ve bol krema sürün.
  13. En üste kremadan sonra muz ve şeftali dizin.
  14. Servis kasenizi tam doldurmayın. Jel için üzerinde 1-2 cm. kadar boşluk bırakın.
  15. Jeli veya jöleyi üzerindeki tarife göre 1 bardak sıcak su ile hazırlayın. Meyvelerin üzerine dikkatlice dökün.
  16. Buzdolabında 6-8 saat kadar bekletin.
  17. Servisten önce üzerini taze şeftali, beyaz çikolata rendesi ve frambuazlar ile süsleyip servis yapın.
  18. İsteğinize göre farklı malzemelerle de süsleme yapabilirsiniz.

ÇİLEKLİ YEŞİL SALATA

Biliyorsunuz meyveler de salatalarda, zeytinyağlılarda, etlerde...vs. kullanılıyor. Ben de çilek, roka ve tereyi buluşturdum. Karamelli, balsamik sirkeli, tane hardallı ılık bir salata yaparak neredeyse misafirlerimin aklını başından aldım. Ben çilekli salata sevilir mi, tercih edilir mi diye tereddüt ederken, yiyen herkes ikincisini aldı.

SÜPER !!!


Farklı lezzetleri mutlaka deneyin !!!




MALZEMELER

  • 2 bağ roka
  • 2 bağ tere
  • 400 gr. çilek
  • 4 - 5 yemek kaşığı yerfıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuru üzüm

Sos:

  • 4 -5 yemek kaşığı esmer şeker
  • 3 yemek kaşığı balsamik sirke
  • 2 yemek kaşığı limon
  • 3 - 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 - 2 yemek kaşığı tane hardal
  • Tuz


YAPILIŞI

  1. Rokaları ve tereleri temizleyip elinizle iri parçalara ayırın.
  2. Çilekleri halkalar şeklinde doğrayın.
  3. Yerfıstıklarını 1 kaşık yağ ile pembeleştirin.
  4. Hazırladıklarınızı sosla karıştırın ve servis tabağına yerleştirin.
  5. Üzerine kuru üzümleri serpin ve bekletmeden servis yapın.

Sosun Yapılışı:

  1. Esmer şekeri bir tavada eritin. Yanmamasına özen gösterin.
  2. Sirke, limon ve zeytinyağını ekleyin ve ocakta şeker iyice çözülünceye kadar kısık ateşte karıştırın.
  3. Tane hardalı ve tuzu da ekleyin.
  4. Sos ılıkken yeşilliklerle karıştırın ve bekletmeden servis yapın.

**Sosun tuz, sirke, şeker, limon ayarını kendi ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz.**
**Roka ve tere yerine ıspamak veya akdeniz yeşillerini de kullanabilirsiniz.**

EKŞİLİ KABAK

 

Adana'nın bilinen Ekşili Kabak yemeğini haftaya sağlıklı başlamak ve haftasonu kaçamaklarını gidermek için tercih ettim. İçinde nohut, mercimek, lezzet veren sarımsak ve limonsuyu var. Eğer bilmiyorsanız Adana usulü Ekşili Kabak yemeğini mutlaka deneyin.

















MALZEMELER
  • 1 kg. kabak
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 6 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 5-6 adet orta boy domates
  • 150 gr. tereyağ veya sıvıyağ
  • 1-2 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Soğanları küçük doğrayın ve yağ ile soteleyin.
  2. Üzerine doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri ekleyip sotelemeye devam edin.
  3. Küçük doğranmış domateslerin yarısını biberlerin üzerine ekleyin ve soteleyin.
  4. Domates ve biber salçalarını ekleyin, kaşıkla ezin.
  5. Nohut ve yeşil mercimeği ekleyin.
  6. Kabakları iri küpler halinde doğrayıp üzerine ekleyin.
  7. Kalan domatesleri de kabakların üzerine yerleştirin, tuzunu atın. Kabak çabuk pişip ezildiği için kabağı ekleyince karıştırmı
  8. yorum.
  9. Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatıp kabaklar suyunu verip soluncaya kadar biraz bekletin.
  10. Gerekiyorsa 1 kahve fincanı su ekleyin. Gerekmiyorsa kendi suyu ile kabaklar biraz diri kalıncaya kadar pişirin.
  11. Sarımsakları dövün ve limon suyu ile beraber yemeğin üzerine dökün. Sarımsaklar pişinceye kadar 5-10 dk. ocakta tutun.
  12. Üzerine kuru nane ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
  13. Ters çevirip servis yapın.

TAHİNLİ KABAK

 




MALZEMELER
  • 1 kg. kabak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

Sos İçin:
  • 1 su bardağı tahin
  • 2 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1-2 kahve fincanı su
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Yayvan bir tencereye soğanı küçük doğrayın. Biber salçasını ekleyin. İkisini iyice eliniz ile ovarak ezin. (Eldiven kullanabilirsiniz).
  2. Kabakları soyun ve boyuna 4'e kesin. Kuşbaşı gibi doğrayıp soğanlara ekleyin.
  3. Domatesleri doğrayıp üzerine ekleyin.
  4. Nohut, tuz, şeker ekleyip kapağı kapalı ve kısık ateşte kendi suyunda pişirin.
  5. Sos için olan malzemeleri karıştırın.
  6. Pişen kabakları servis tabağına alın.
  7. Sosu üzerine dökün. İsterseniz üzerini nohut veya baharatlar ile süsleyip sunun.

ŞEHRİYE ÇORBASI






MALZEMELER

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı ev konservesi rende domates
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Limon suyu
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Tereyağı tencerede eritin. Üzerine unu dökün ve hafifçe sarartın.
  2. Ocaktan alın. Soğuyunca domates salçası, rende domates ve 3-4 su bardağı suyu üzerine dökün. Ocakta devamlı karıştırarak kaynatın. Tuzu ekleyin.
  3. Kaynayınca tel şehriyeleri içine salın. Orta ateşte tel şehriyeler yumuşayıncaya kadar ocakta bırakın. Gerekirse sıcak su eklemesi yapın.
  4. Şehriyeler uzayıp yumuşayınca, üzerine kuru naneleri atın ve ocaktan alın.
  5. Karabiber ve limonsuyunu istediğiniz miktarda kullanın.
  6. Sıcak servis yapın.

HELLE ÇORBASI

Çok kolay, vakit almayan ve lezzetli olan bu Helle çorbasını iftar için pişirdim. Evde her zaman bulunabilecek malzemelerden hemen yapıverdim. İçinde sebzeleri, pirinci, üzerinde de bol maydanozu var.





















Kayınvalidemin bu özel çorbasını mutlaka deneyin.

MALZEMELER
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 adet yeşil biber
  • 4-5 sap yeşil soğan
  • 1 adet domates
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 küçük kase doğranmış maydanoz
  • Et suyu veya 1 adet etsuyu knorr tablet
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Tereyağ ile unu pembeleştirin. Un kokusu kalmasın.
  2. Üzerine et suyunu dökün; veya sıcak suyu ve tableti ekleyin.
  3. Pirinçleri, küçük doğranmış domatesi, küçük doğranmış yeşil biberleri et suyunun içine atın. Tuzunu ekleyin kaynamaya bırakın.
  4. Pirinçler tam pişmeden küçük doğranmış yeşil soğanları çorbanın içine atın.
  5. Bir kaç taşım kaynattıktan ve pirinçler açıldıktan sonra ocaktan alın.
  6. Üzerine maydanoz serpin ve bekletmeden servis yapın.

DOMATES ÇORBASI


 


MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı toz bulyon (et veya tavuk)
  • 1 su bardağı süt
  • 4-5 yemek kaşığı krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İstenirse 1 adet yeşil biber (küçük doğranmış)
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar peynir

YAPILIŞI
  1. Çorbanın pişeceği tencereye tereyağ ve un konur, ikisi ocakta pembeleştirilir.Tencere ocaktan alınır.
  2. Un ve yağ biraz soğuyunca 1 bardak suyla açılmış domates salçası üzerine dökülür. Toz bulyon ve 2 bardak su daha ilave edilir. Ocakta kaynatılır.
  3. Süt, tuz eklenir. Kıvamı için istenirse su ilave edilir.
  4. En son krema ve istenirse yeşil biber eklenir, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  5. Karabiber eklenir ve ocağın altı kapatılır.
  6. Servis yapılırken istenirse üzerine rendelenmiş kaşar peynir ekelenir.

YOĞURTLU PATLICAN

Kolay ve hızlı bir meze geliyor. Gram, ölçek yok. Kavanozu açtınız ve karıştırdınız. Tabağa yerleştirip sofraya koydunuz; o kadar. Tabii, bu sırada kendimden biraz lezzet verici bir kaç mutfak sırrı da ekledim.



MALZEMELER

  1. 1 kavanoz közlenmiş patlıcan (500 gr. tat veya tamek)
  2. 750 gr. süzme yoğurt (sütaş)
  3. 3 yemek kaşığı tahin
  4. 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. Tuz

YAPILIŞI

  1. Patlıcanları kavanozdan alın. Fazla suyunu süzün. Bıçakla ince kıyın.
  2. Yoğurdu bir kaba alın ve patlıcanla karıştırın.
  3. İçine tahin ve cevizleri karıştırın.
  4. Baharat ve tuz ekleyip servis tabağına yerleştirin.
  5. Üzerini acı kırmızıbiber, sumak ve cevizle süsleyin.

FIRINDA KUZU İNCİK

Davet sofralarının ana yemeği incik, usulünce yapılırsa yumuşacık,

ağızda eriyen bir lezzette oluyor.



MALZEMELER
  • 4 adet kuzu incik
  • 10 adet kıska soğan
  • 2 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 adet yeşilbiber
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Biraz tuz
  • Biraz toz karabiber
  • İncikleri bulamak için biraz un


YAPILIŞI
  1. İnciklerin fazla yağını alın .
  2. Una 1 kahve kaşığı tuz ve karabiber karıştırın ve incikleri bulayın
  3. İncikleri 2 kaşık tereyağında kızartın.
  4. Bir tencerede kalan tereyağını kızdırın sırasıyla kıska soğanları, kabak, havuç, kırmızı biber ve yeşil biberleri soteleyin.
  5. Defne yaprağı, tane karabiber ve tuz ekleyin.
  6. Kızartılan incikleri de ekleyip, etlerin üzerini iki parmak geçinceye kadar sıcak su koyun.
  7. İncikler pişince fırına dayanıklı bir borcam veya benzeri çukurca bir tabağa alın. Tenceredeki sosundan ve yağından üzerini örtmeyecek kadar alın.
  8. Fırında üzeri biraz kızarıncaya kadar 15-20 dk. kadar tutun ve servis yapın.

KUZU İNCİK

İncik et olarak çok lezzetlidir. Genellikle davet yemeklerimin ana yemeklerinden biridir. Çeşitli şekillerde incik pişiriliyor.

Sizin de mutfağınızda uyguladığınız bir incik tarifiniz vardır. Benim misafirlerim için uyguladığım tarifim işte burada...



MALZEMELER

Kişi başı 1 adet incik olarak hesaplayın. Tarif 6 kişiliktir.

6 adet kuzu but incik

Marinesi:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı soya sos
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 10 adet tane karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tutam biberiye
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Kızartmak İçin:
  • 100 gr. tereyağ veya margarin

Pişirilmesi İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 10 adet tane karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kasabınızdan but incikleri alırken incikteki fazla yağları ve sinirlerini temizlettirin. Kemiklerin fazlalıklarını kestirin.
  2. İncikleri iyice yıkayın ve en az 4-5 saat önce, tercihen 12 saat önce etlerinizi marine içinde bekletin. İnciklerin her yerinin marine olması için sosunun içinde çevirin.
  3. İncikleri kızartmak için bir tencerede yağı eritin. Sosundan çıkarttığınız incikleri kızgın ateşte, inciklerin her tarafını iyice kızartın. Yani mühürleyin. Böylece etiniz kabuk tutacak lezzetli suyu etin içinde kalacaktır.
  4. İncikler kızardıktan sonra temiz bir tencerede tereyağını eritin. Soğan ve yeşil biberi soteleyin. Salçaları yağda karıştırıp üzerine kızarttığınız incikleri ve defne yaprağını yerleştirin.
  5. Üzerini kapatacak kadar sıcak su dökün ve kaynamaya bırakın.
  6. Kaynadıktan sonra kısık-orta ateşte arada incikleri çevirerek yaklaşık 3-4 saat kadar pişirin. Suyu inciklerin yarısına gelmelidir. Fazla suyu kalmamalıdır.
  7. İncikler iyice piştikten sonra isterseniz bir fırın kabına alıp üzerine birer kaşık yağından döküp 10 dk. üzerini kızartın.
  8. İncikleri servis tabağınıza yerleştirin.
  9. Üzerine birer kaşık yağlı suyundan dökün.
  10. Sade veya yanına fırında pişirdiğiniz mevsim sebzeleri ile servise sunun.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

 






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MALZEMELER
  • 5 adet enginar
  • 15 adet kıska soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1-2 çay kaşığı tuz
  • Bir tutam dereotu
YAPILIŞI
  1. Zeytinyağında soğanları soteleyin.
  2. Üzerine temizlenmiş limonlu suda beklemiş enginarları koyun. Biraz yağda çevirin.
  3. Portakal suyu, limon suyu, şeker ve tuzu ekleyin. Enginarları örtecek kadar sıcak su koyun.
  4. Tadına bakın isterseniz kendi ağız tadınıza göre eklemeler yapın.
  5. Ocakta kısık ateşte pişirin. Yağında kalsın.
  6. Piştikten sonra servis tabağına alın. Sosuna ince doğranmış dereotunu ekleyin karıştırıp kaşıkla her enginarın ortasına 3 adet soğan gelecek şekilde dökün.

ZEYTİNYAĞLI ÇİÇEK KEREVİZ

 

Kereviz zeytinyağlıda çiçek açıyor. Soframız kereviz çiçekleri ile süsleniyor.
Kereviz çiçekleri yapmak gözünüzü korkutmasın; kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasıl mı?


Önce kerevizlerin biraz iri ve yuvarlak olanlarını seçin. Havuçlar da düzgün olmalı. Kerevizleri soyup ortalarını elma oyacağı ile alın. Havuçları da kerevizlerin ortasına yerleştirince çiçek kerevizler pişmeye hazırdır.


MALZEMELER
  • 3 adet iri kereviz
  • 3 adet havuç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet ayva
  • 3 adet portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Derin bir kaba limon suyunu ve 3 - 4 su bardağı su koyun.
  2. Kerevizleri soyun, ortalarını elma oyacağı ile alın. Kerevizlerin ortasına havuç yerleştirin. kerevizlerin kararmasını önlemek için limonlu suya ıslayın.
  3. Kerevizlerin yeşil yapraklarından filiz olanlarını üzerinde kumu bırakması için 15 dk. suda bekletin. Sonra sudan alıp ince doğrayıp bir kenarda bekletin.
  4. Havuçların dışarda kalan kısımları var ise kesin.
  5. Ayvaları soyun ve kalın dilimlere ayırıp limonlu suya ıslayın.
  6. Soğanları piyazlık doğrayın.
  7. Derin bir tencerede soğanları zeytinyağında soteleyin.
  8. Kereviz saplarını ekleyin.
  9. Ayvaları ve kerevizleri ekleyip yağda biraz çevirin.
  10. Üzerine portakal suyunu dökün; tuz ve gerekiyorsa şeker (portakal suyu yeterince şekerli ise eklemeyin) ekleyin.
  11. Kaynamaya bırakın. Orta-kısık ateşte pişirin. Pişerken gerekiyorsa bir miktar portakal suyu veya ıslamak için kullandığınız limonlu sudan biraz ekleme yapın.
  12. Kerevizlerin her tarafının iyi pişmesi için bir kaç kez alt üst yapın.
  13. Piştikten sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın.
  14. Zeytinyağlı iyice soğuyunca kerevizleri 1,5-2 cm. kalınlığında dilimleyin ve tabağa dizin.
  15. Aralarına ayvaları yerleştirin; sosunu üzerine gezdirin. İstediğiniz zaman sunun.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

























MALZEMELER
  • 1 kg. taze fasulye
  • 3 adet orta boy soğan
  • 4-5 adet orta boy domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2-3 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Fasulyeleri ayıklayıp sert kenarlarını alın ve uzun kalacak şekilde 2-3 parçaya kesin.
  2. Soğanları 2-3 parçaya ayırın. Biberleri uzun parçalar halinde doğrayın.
  3. Domatesleri irice doğrayın.
  4. Zeytinyağında soğanları ve biberleri soteleyin.Üzerine domateslerin yarısını ekleyin ve sotelemeye 2-3 dk. daha devam edin.
  5. Fasulyeleri, domateslerin üzerine dizin.
  6. En üste kalan domatesleri yayın; tuz ve toz şekeri ekeleyip kısık ateşte fasulyelerin sararması için bekleyin. Fasulyeleri karıştırmayın.
  7. Fasulyeler solup, suyunu verdikten sonra fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip fasulyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirin.
  8. Zeytinyağlı Fasulye soğuyuncaya kadar kapağı kapalı şekilde pişen tenceresinde bırakın.
  9. Sonra servis yapılacak tabağa ters çevirip sunun.

ZEYTİNYAĞLI KABAK

 

Sağlıklı beslenmek için kabağın zeytinyağlısını yapıyorum. Ben zeytinyağlılarımı genellikle kızartma yapmadan çabucak hazırlıyorum. Soğuk veya ılık yemeye doyulmuyor. Sağlığına önem verenler mutfağınızda lezzetli kabaktan vazgeçmeyin.


MALZEMELER
  • 1 kg. kabak
  • 1 su bardağı taze bezelye
  • 3 orta boy domates
  • 1 orta boy havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • İsteğinize göre tuz
YAPILIŞI
  1. Kabakların kabuğunu bıçak yardımı ile sıyırın. Kabakları uzunluğuna 4 parçaya ayırın. Her parçayı 2'ye veya 3'e kesin; parmak gibi doğrayın.
  2. Soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsakları boyuna ikiye kesin.
  3. Kırmızı biberi, yeşil biberi ve havucu uzun çubuk şeklinde doğrayın.
  4. Domatesleri küp küp doğrayın.
  5. Zeytinyağında önce soğan ve sarımsakları soteleyin, üzerine havuç ve biberleri ekleyin, kavurun.
  6. Domateslerin yarısını kavurduğunuz malzemelerin üzerine dökün, kavurun.
  7. Kabakları tencerenin kenarlarına gelecek şekilde çember gibi yerleştirin. Ortası boş kalsın. Boş kalan yere bezelyele dökün.
  8. Kalan domatesleri kabakların üzerine dökün. Karıştırmayın.
  9. Şekeri ve tuzu serpin. Gerekirse bir kahve fincanı su koyun. Kısık ateşte pişirin.
  10. Piştikten ve soğuduktan sonra ters çevirin.
  11. Üzerini dereotu ile süsleyip servis yapın.

TABBULE

 

Antioksidan, ödem çözücü maydanozdan salata yapılsın. İçine biraz da bulgur konsun.
Hem doyurucu, hem sağlıklı.

 
MALZEMELER
  • 4 bağ maydanoz ( İsterseniz 1 bağ maydanoz yerine 1bağ nane)
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet taze kırmızı biber
  • 2 orta boy domates
  • 3 sap yeşil soğan
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  1. Maydanozları iyice yıkayın, küçük doğrayın.
  2. Bulgur ve yarım çay kaşığı tuzu üzerini kapatacak kadar sıcak su ile ıslatın. 15-20 dk. bekletin.
  3. Kırmızı biberleri, domatesleri ve yeşil soğanları küçük doğrayın.
  4. Doğradığınız malzemeleri ve ıslanan bulguru karıştırın.
  5. Üzerlerine limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzu ekleyin.
  6. Hepsini harmanlayın, karıştırın, servis yapın.

ISPANAKLI RULO

 

Değişik, lezzetli ve görünümü hayranlık yaratacak tarifleri bulduğumda bunları yapmak için uygun zamanı yaratmaya çalışırım. Blog arkadaşım pelinchef.' te gördüğüm bu ıspanaklı ruloyu bir yemek davetim için yaptım. İçine sürmek için yoğurda kendimce lezzetler de ekledim. Görünümünden olacak ki herkes önce somon zannetti; sonra içinde neler olduğunu duyunca çok şaşırdılar ve zevkle ruloları yediler.



İsterseniz yoğurda farklı lezzetler de ekleyip yapabilirsiniz.





MALZEMELER
  • 400 gram ıspanak
  • 3 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
İçine sürmek için:
  • 400 gr. süzme yoğurt
  • 200 gr. krem peynir
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 4-5 adet közlenmiş veya haşlanmış kırmızıbiber


YAPILIŞI
  1. Soğanı küçük doğrayın ve sıvıyağda kavurun.
  2. Ispanakları iri doğrayın ve suda haşlayın. Suyunu iyice sıkın. Soğuyunca rondodan geçirin.
  3. Ispanaklara yumurta sarıları, tuz, karabiber, soğanı karıştırın. En son unu karıştırın.
  4. Yumurta aklarını mikser yardımıyla bir fiske tuz ile iyice çırpın kar gibi olsun.
  5. Ispanak karışımı ve yumurta aklarını yavaş yavaş karıştırın. Yumurta aklarının sönmemesine dikkat edin.
  6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı yayın. Üzerini bıçak ile düzeltin.
  7. 180 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.
  8. Piştikten 1-2 dk. sonra kağıdıyla birlikte rulo yapın. 5 dk. bekleyin.
  9. İçi için olan malzemeleri kırmızıbiber dışındakileri karıştırın.
  10. Roluyu açıp içine sürün. Üzerine de kırmızı biberleri tek kat halinde kesmeden yerleştirin.
  11. Ruloyu kağıdı olmadan sarın ve buzdolabında bekletin.
  12. İyice soğuyunca dilimler halinde kesin ve servis yapın.

TAVUKLU CEVİZLİ SALATA

Tavuk etini sevenlerdenseniz, bu salataya bayılacaksınız.

Tavuk, ceviz, yoğurt ve tat veren sihirli baharatlar...
Baharat meselesi çok önemli, çünkü bu salatanın lezzet sırrı kullandığım kimyonda.
Ben ilk yediğimde tam üç kez daha tavuklu salatadan tabağıma aldım.
Fotoğrafı pek iyi olmadı. Burada yayınlayabilmek için çektiğim fotoğraflardan en iyisini seçtim.
Zaten bazı lezzetler görünümde değil, tadında olmuyor mu?


MALZEMELER
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü ( 650-700 gr.)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 3-4 yemek kaşığı dolusu mayonez
  • 8 yemek kaşığı dolusu yoğurt (kıvamına göre yoğurt miktarı arttırılabilir)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
Tavukları Haşlamak için:
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet yeşil biber

Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI
  1. Tavukları limon suyu ve tuz ile ovun. İyice yıkayın. Bir tencereye alın. 1 adet soğan, 1 adet yeşil biber ile beraber tavuklar suyunu salsın, çeksin.
  2. Tavuklar suyunu çekince üzerini kapatacak kadar sıcak su ile doldurun. Biraz tuz ekleyip tavukları iyice pişirin.
  3. Tavuklar piştikten sonra suyunu iyice süzün; etlerini lif lif ayırın yani ince ince didikleyin.
  4. Tavukları önce mayonez ile karıştırın. Sonra yoğurt, ceviz, sarımsak, kimyon ve tuz ekleyin.
  5. Sunacağınız tabağa yerleştirip üzerine yağda kızdırılmış kırmızı biberi gezdirin.
  6. Tavuklu Cevizli Salatanız servise hazırdır.

* Mayonez ve yoğurt miktarını zevkinize göre arttırıp eksiltebilirsiniz.

** Salata tavuklu ve mayonezli olduğundan buzdolabında bekletin ve iki gün içinde tüketin.