16 Şubat 2013 Cumartesi

BULGUR KEBABI

***BULGUR KEBABI (MALATYA KÖFTESİ)***


 
Bugün ki yemeğimiz güzel Malatya’mıza ait lezzetli bir köfte. Malatya’da kebap diyorlar. Adıyla malzemeleri pek bağdaştıramasanız da yediğiniz zaman kebabı aratmayan bir lezzeti olduğunu farkedeceksiniz. Belki de evimde en çok yaptığım köftelerden biridir bu.Haşlama suyunu da mutlak bir çorba yaparak değerlendiririm. Aslında benim için pasta, kurabiye gibi gıdalar olmazsa olmaz değil.Çocuklar için yapıyorum daha çok. Şu yöresel yemekler olsun başka bir şey istemem:)

Orta bulguru büyük şehirlerde bulmak biraz zordur.Daha çok doğu ve güneydoğu illerinde bulunur.Eğer bulamıyorsanız küçük bulgurda kullanabilirsiniz ama içine bir avuçta olsa iri bulgur katmayı ihmal etmeyinki köfteniz diş diş olsun.Denemenizi şiddetle tavsiye ettiğim köftemize buyurun;
MALZEMELER
  • 3 su bardağı bulgur
  • 300 gr.yağsız kıyma
  • 1 orta boy rendelenmiş soğan
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yumurta
  • karabiber, tuz
KIZARTMAK İÇİN
  • 3 yumurta
  • Zeytinyağı
YAPILIŞI
* Bulguru, kıymayı, irmiği, rende soğanı, karabiber ve tuzu bir yoğurma kabına alın.
* 10 dakika kadar yoğurun, daha sonra içine azar azar su ilave ederek yoğurmaya devam edin.
* Köfte hamurunuzun iyice özleşmesi ve macun gibi olması gerekir.Yoğurma işleminin sonuna doğru yumurtayı kırıp karışana kadar tekrar yoğurun.
* hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayın ve avucunuzun içinde bastırarak yassıltın.
* Kaynamakta olan tuzlu suya köfteleri atın ve köfteler hafif havalanana kadar haşlayın.
* sudan çıkarıp soğumaya bırakın
* Soğuyan köfteleri hafif çırpılmış yumurtaya iki yönlü bulayarak kızgın yağda kızartın.
NOT: Eğer kıymanız yağsızsa irmik koymanıza gerek yok, yağlı ise irmik veya 2 kaşık un da koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder